Kulcs a termelékenységhez. Szempontok a szállító szalag beszerzéséhez

Kulcs a termelékenységhez. Szempontok a szállító szalag beszerzéséhez

A 18. századi ipari forradalommal világszerte elterjedt szállító szalag szerepe máig a termelés felgyorsítása, hatékonyabbá tétele. Ennek a célnak azonban csak akkor tehet eleget, ha pontosan a működési helyéül szolgáló üzem sajátos körülményeihez, a konkrét munkára és munkafeltételekhez van szabva. 

A nem megfelelő szállító szalag akár az üzem biztonságát is veszélyeztetheti, csökkenti a termelékenységet, sőt a dolgozók testi épsége szempontjából is veszélyforrást jelent. Mire kell tekintettel lennie, hogy ne az Ön vállalkozását ne érjék elhamarkodott döntés nyomán veszteségek?

A szállító szalag kiválasztását befolyásoló tényezők

Alapszabályként érdemes leszögezni, hogy a termék – vagy általánosabban: a szállítandó testek – fizikai tulajdonságai döntenek a szalagról. Köztük is elsősorban az áru mérete és súlya, illetve anyaga a meghatározó. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy a terméket milyen módszerrel rakodják fel a szalagra, és milyen sebességgel zajlik a termelés. Lejtő vagy emelkedő pályán történik esetleg a szállítás? Forró, száraz, hideg vagy nedves, esteleg poros környezetben fog-e működni a berendezés?

Ha a fenti kérdésekre kapásból meg tudja mondani a választ, akkor a szállító szalag kiválasztása Önnek nem okozhat gondot? Bonyolíthatja a pusztán a méretekre, illetve a szállítórendszer tulajdonságaira alapozott kiválasztást, ha a szállítandó termék különleges kritériumokat vezet be a kiválasztási folyamatba. Szükséges-e például élelmiszer-biztonsági követelményeknek megfelelnie? A szállított termék netalán ragacsos, olajos, poros vagy nedves? Szóba jön-e kopás, vágás következtében a heveder elhasználódásának a problémája? Fontos-e, hogy ne hagyjon nyomot a terméken? További kérdések, amik bonyolíthatják a szelekciót.

Akárcsak egy egyenlet megoldása esetén, az ismeretlenek tisztázásáról van itt is szó. A szempontok utolsó csoportja, amit nem szabad elhanyagolni, már nem a szállítandó áruval, hanem a szállítás körülményeivel kapcsolatos. Ezek a pontok csekélyebb számúak, de annál fontosabbak. Elsősorban: melyek a szélsőséges hőmérsékleti értékek a futószalag környezetében? Por, olaj, szennyeződések jelen vannak-e a helyszínen? Milyen biztonsági kockázatok merülnek fel? Mekkora távolságot szeretne áthidalni?

Természetesen az sem jelent megoldhatatlan problémát, ha a kérdések egyikére-másikára adott válasz bonyodalmakat von maga után, vagy nem egyértelmű. Lépjen velünk kapcsolatba a linken, és segíteni fogunk Önnek abban, hogy az igényeihez optimálisan illeszkedjen a szállító szalag!