Mi mindenre képes egy megbízható futószalag

Mi mindenre képes egy megbízható futószalag
Ki mondta, hogy a mérnököknek nincs humoruk? Akárki is volt, biztosan nem hallott még a Dermot Doyle által irányított, londoni Helix Design csapatáról. A tréfás tervezők kedvenc gyurmafilmsorozatuk, a Wallace és Gromit hatása alatt olyan szállítószalagot raktak össze, ami az egyes pontjaira szerelt szerkezetek segítségével képes 1 perc alatt friss palacsintát sütni.
 
„Mindössze” 200 munkaórát vett igénybe a hasznos találmány prototípusának megalkotása, ami nélkül bizonyára szegényebb lenne a világ, és még 100 óra kemény munkát a tesztelés. A folyamat elindítója egy trónuson ücsörgő robotyúk, ami a futószalagra tojja a tojást.Ezt aztán a robotkarok megtörik, és a futószalag a többi hozzávalót is biztosító állomásoknak továbbítja. De még a készülő desszertet a levegőben megforgató palacsintasütővel sem fejeződik be a folyamat, mert ez a szerkezet a kész ínyencséget a végén még tálalja is.
 
Mi lehetett az ihletforrás? Aki kedveli az egzotikus konyhát, arra fog tippelni, hogy az 1960-as években Japánban feltalált futószalag szusi (running sushi). A szállítószalagot körbeülő vendégek egy ilyen étteremben úgy részesülnek a nyugati típusú gyorsétkezés legfőbb előnyéből, a rövid várakozási idő áldásaiból, hogy nem kell ezért a rohanós személytelenség árát fizetniük. Hiszen nyugodtan elüldögélhetnek a „kerekasztalnál”, figyelhetik a séfek munkáját, vagy elbeszélgethetnek egymással. 
 
Ha első látásra frivolnak tűnik is a téma, érdemes megfontolni, hogy a „kuru-kuru szusi”, avagy hozzávetőleges fordításban a „szusikörhinta” feltalálása az emberi munkavégzést megkönnyítő szállítószalag 18. feltalálásának körülményeire utal vissza. Siraisi Josiaki (1914–2001) ugyanis eredetileg azért vezette be éttermébe ezt a megoldást, mert nem volt pénze elegendő pincért fizetni a vendégei kiszolgálására, egyedül pedig már nem bírta a tempót. 
 
Lehet, hogy ezek az alkalmazások távol állnak az Ön vállalata profiljától. De ezekben az esetekben is olyan professzionális karbantartó csapat áll a megbízhatóan működő szerkezet mögött, amilyent Önnek is érdemes volna bevonnia a munkájába. Forduljon hozzánk, ha azt szeretné, hogy felesleges leállások nélkül, folyamatosan működjön a futószalag!