Biztonsági szempontok a szállítószalag használatához

Biztonsági szempontok a szállítószalag használatához

A modern szállítórendszer, sőt akár az egyedi szállítószalag is meglehetősen bonyolulttá válhat a különféle termelési folyamatokhoz való hozzáigazítása, „finomra hangolása” következtében. 

Moduláris természete folytán – vagyis annak köszönhetően, hogy a rendszer önállóan is működő, kisebb egységekből áll – mégis könnyen kialakíthatóak akár összetettebb, sőt egészen bonyolult rendszerek is. Ezek tervezésében és gyakorlati megvalósításában egyaránt megbízható partnerként hagyatkozhat szakértőinkre.

A hevederes szállítószalag biztonságos használata

Akár ömlesztett, akár darabáru mozgatásáról, továbbadásáról van szó, a klasszikus megoldásnak számító szállítószalag vízszintes, (enyhén) lejtős és emelkedő irányú lehet. A lehetséges társítások, rendszerek bonyolultságától függetlenül azonban a működési elv, a felépítés és a szerkezet azonos.

A vízszintes szállítószalag esetében nem fontos a súrlódási tényezőt figyelembe venni a szállított termékek esetleges csúszása szempontjából. Ezzel szemben a lejtős és az emelkedő futószalag azonban már akár a heveder kialakítása, minősége, akár speciális fékek segítségével megelőzendő a ki- és visszacsúszás.

Ami a munkabiztonsági kritériumot illeti, különösen a hosszabb szalagok esetében szükségessé válhat például a kipattanó görgők alkalmazása. Ezek védelmet nyújtanak akkor, ha a szállítógép mellett dolgozó alkalmazott valamelyik végtagja a szerkezetbe kerül, esetleg beszorul.

Néhány aranyszabályt feltétlenül be kell tartani a balesetek megelőzése érdekében. Ilyenek a hosszú haj összefogása, az ékszerek és a bő ruhák hordásának kerülése, a vészleállítók pontos helyének és használatának ismerete. Adott esetben szükséges lehet a védősisak és a munkacipő, védőbakancs használata is.

A szállítórendszer biztonságos és stabil működése elengedhetetlen feltétele a termelés hatékonyságának. Ez a cél azonban a dolgozók védelmének, testi épségének szavatolása nélkül tartósan nem elérhető. A munkavédelmi kiképzés mellett a műszaki feltételek szintjén is biztosítandók a megfelelő védelmi feltételek, például az azonnal működtethető kézi leállító berendezés a szállítópálya mellett. 

Szabályozandó az is, hogy a berendezés újraindítása ki számára és milyen feltételek mellett lehetséges. A visszafutásgátló és túlterhelésgátló szerkezetek a szállítószalag fajtájától megfelelően alkalmazott formában működőképesek kell legyenek. Ezeknek az alapvető szempontoknak és szabályoknak a betartásával azonban a megfelelő szállítórendszer hatványozni fogja a produktivitást. 

Ha ehhez az Ön egyedi helyzetére keresi a megoldást, akkor forduljon hozzánk az ideális szállítószalag biztosításáért!